Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Szukaj w artykułach

Kategorie artykułów

Słownik

Reklama

Dołącz do nas

Newsletter

Tagi:

VII Europejskie Targi Produktów Regionalnych - PODSUMOWANIE

2016-08-23 11:12:08

Za nami VII Międzynarodowe Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Nadszedł czas na podsumowanie tegorocznej edycji. Obfitowała ona w wiele ciekawych wydarzeń, które cieszyły się dużym zainteresowaniem publiczności. Program był tak skonstruowany, że każdy z odwiedzających znalazł coś dla siebie.

Tegoroczne Targi zainaugurowała konferencja naukowa, podczas której uczestnicy próbowali odpowiedzieć na pytanie "Czy produkty regionalne stanowią narzędzie promocji turystyki?". O event marketingu - na straży promocji produktów regionalnych Podhala opowiedziały Maria Szozda-Kuchta i Dorota Jarząbek. Prof. Stanisław Czachorowski przybliżył uczestnikom tatrzańskie ziele o magicznej (i nie tylko) mocy - arcydzięgiel litwor. Nad fenomenem marki Górolsko Swoboda zastanawiała się Magdalena Ćmiel, natomiast o wypasie kulturowym owiec opowiedziała Jolanta Flach.

Restauracja Villa Toscana zaoferowała poczęstunek z włoskich produktów regionalnych a dodana do degustacji Litworówka Anity Bafii, nagradzana Marką Tatrzańską nadała serwowanym potrawom szczególny akcent.

Przez 5 dni Europejskich Targów Produktów Regionalnych swoje produkty prezentowało 90 wystawców z całej Europy. Na stoiskach można było kupić 70 produktów rękodzielniczych i 150 produktów spożywczych. Na Dolnej Równi Krupowej działała również prowadzona przez Rafała Dorociuka i Jacka Trytko Kawiarnia Targowa Commercio, która oferowała m.in. kawę, herbatę i hamburgery.

Drugi dzień upłynął pod znakiem powiatów partnerskich.

Swój dzień na Targach miał powiat Jędrzejowski. Do Zakopanego przyjechali goście specjalni: Wicestarosta jędrzejowski Janusz Grabek, Radny Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego - Leszek Wawrzyła (wybrany Chłopem Roku 2016 w konkursie organizowanym corocznie w Racławicach), Wójt gminy Nagłowice - Monika Bolewska, Dyrektor Samorządowego Centrum Bibliotek i Kultury Dworek Mikołaja Reja w Nagłowicach - Lidia Titow, Radna Rady Powiatu Jędrzejowskiego - Marianna Baran oraz Krzysztof Nowak z Wydziału Edukacji i Kultury w Starostwie Powiatowym. Towarzyszyli im między innymi młodzież z Zespołu Placówek Oświatowych z Nagłowic oraz panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Rakoszyna.

Ofertę dydaktyczną zaprezentowała również Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa z Nowego Targu, która zorganizowała piknik edukacyjno-sportowy. Studentki Pielęgniarstwa, pod okiem wykładowcy pani mgr Kingi Fecko przeprowadzały pomiar cukru we krwi i ciśnienia tętniczego. Dla maluchów przygotowano m.in. zabawy ruchowe, prowadzone przez mgr Iwonę Hodorowicz i warsztaty plastyczne, prowadzone przez mgr Małgorzatę Wesołowską i Małgorzatę Kram. Studenci Architektury i wykładowca mgr Agata Bentkowska proponowali dzieciom wykonanie pamiątkowej pocztówki.

Podobnie jak w ubiegłych latach, punktem programu, który cieszył się największą popularnością, były pokazy kulinarne. Podczas prezentacji najlepszych podhalańskich restauracji: Villi Toscana, Karczmy Litworowy Staw, Karczmy Biały Potok oraz Karczmy Widokowej Szymkówka - spróbować można było między innymi włoskiego makaronu, tatara z pstrąga, jagnięciny z grilla, żurku, czy gołąbków z kaszą i jagnięciną.

Wydarzeniem specjalnym była prezentacja przeprowadzona na stoisku programu Wyroby Naturalne Polska. Pokaz kulinarny poprowadziła Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji programu Master Chef. Przez cały czas Targów, na stoisku Wyroby Naturalne Polska można było również zapoznać się z programem, skosztować produktów z certyfikatem WNP oraz zasięgnąć porad technologicznych czy marketingowych u specjalistów w dziedzinie produkcji produktów tradycyjnych i regionalnych.

Najbardziej wyczekiwanym przez wystawców momentem był konkurs na najlepszy produkt tegorocznych targów. Zgłoszone produkty oceniane były przez komisję składającą się z profesjonalnych kucharzy. Zasiadali w niej: Rafał Dorociuk - Zespół Szkół Hotelarsko?Turystycznych w Zakopanem, Marek Galica - doradca kulinarny Stalgast, Sławomir Saguła - Hotel Grand Nosalowy Dwór, Łukasz Pawlikowski - Hotel Zbójnicówka, Konrad Kulczyński - Lui Catering Food Concept, Mariusz Bizub - Restauracja Zakopiańska, Leszek Kawa - Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Jan Wojtanek - Karczma Po Zbóju, Tomasz Polak - Villa Toscana Zakopane, Daniel Bzdyk - Hotel Crocus Zakopane, Kazimiera Staszel - Hotel Kopieniec, Olaf Ratz - Tatra Chalet oraz Agnieszka Delkowska - blogerka kulinarna.

W kategorii "Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego" zwyciężyła Bacówka u Bucka za "Stary Syr". Na drugiej pozycji uplasowała się firma Serfarm za ser "Kaszubski Chłop", natomiast trzecie miejsce przypadło panu Adamowi Kurosowi za bunc podwędzany.

W kategorii "Produkty regionalne pochodzenia roślinnego" zwyciężyła Tłocznia owoców Pawłowski za pokrzywę zatapianą w soku jabłkowym, drugie miejsce zdobyła firma Sosta za olej z pestek dyni, natomiast trzecie miejsce przypadło firmie Małgosia za chałwę turecką z bakaliami.

W kategorii "Napoje regionalne" zwyciężyła Agencja Handlowa Rafa za wino Szent Tomasz Tokaj Furmint, na drugiej pozycji znalazła się Stacja Winiarska za wino z czarnej porzeczki, trzecie miejsce zajęła firma Commercio za herbatę zieloną liściasta.

W kategorii "Inne produkty regionalne, w szczególności łączące produkty zwierzęce i roślinne" zwyciężyła firma Tradycyjna Chata za krówkę miodową, na drugim miejscu znalazły się Smaki Gościńca za pierogi gryczane, trzecie miejsce przypadło firmie ZPC Flisan za wafle serowo-paprykowe.

Jury pod przewodnictwem Rafała Dorociuka przyznało dwa wyróżnienia: firmie Gawor za kiełbasę piaszczańską oraz firmie Izi za nalewkę ciechocińską z kwiatów czarnego bzu.

Nagrody do konkursu na Najlepszy Produkt Spożywczy sponsorowali:

  • Książki – Albumy – TPN, PTTK
  • Książki z dedykacją Dominiki Wójciak od Programu Wyroby Naturalne Polska
  • Vouchery na kolacje dla dwóch osób do wykorzystania do 18 grudnia 2016 r. w: Karczma Biały Potok, Karczma Widokowa Szymkówka, Karczma Litworowy Staw
  • Vouchery na pobyt w pensjonacie POLSKIE TATRY Sp. z o.o. 4 vouchery po 2 osoby do wykorzystania do 18 grudnia 2016 r.
  • Vouchery Termy Chochołów
  • Leszek Kawa Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników: Puchar szklany plus sprzęt (4 x AGD)
  • Firma Saga – zestaw papierów do pieczenia i gotowania
  • COMMERCIO zestawy kawowe

Wśród wszystkich stoisk w wiosce festiwalowej największe zainteresowanie wzbudzało stoisko firmy Berda. Laureaci Marki Tatrzańskiej za czarną cuchę podhalańską zbudowali folusz, przy którym odbywały się warsztaty rękodzielnicze oraz pokazy strojów ludowych i sportowych.

Podobnie jak w ubiegłym roku, w czasie Targów na Dolnej Równi Krupowej spotkali się artyści kowale, podczas II. Kowalskich Spotkań pamięci Jacka Biernacika. Przeprowadzali oni warsztaty i pokazy kowalstwa artystycznego oraz prezentowali swoje wyroby. Wzięli w nich udział: Stanisław Gąsienica-Byrcyn, Krzysztof Łowisz, Bartek Latta, Maryna Biernacik, Maciej Łukaszczyk-Capowski, Andrzej Sobczak, Wojciech Gąsienica-Sieczka, Władysław Raczek oraz Wojciech Raczek.

Na zaproszenie Starosty Tatrzańskiego gościliśmy delegacje z powiatu kartuskiego, na czele z Panem Mirosławem Łęckim – Radnym Powiatu Kartuskiego, z powiatu łowickiego, na czele z Panem Grzegorzem Boguckim – Wicestarostą Łowickim oraz z powiatu świdnickiego, na czele z Panem Markiem Zywerem – Wiceprzewodniczącym Rady Powiatu Świdnickiego.

Ostatnim akcentem tegorocznej edycji Targów był Festiwal Oscypka. Rozpoczął się on paradą bacowską, która pod przewodnictwem zespołu Białodunajcanie przeszła Krupówkami do wioski targowej. W paradzie wzięli udział uczestniczący w konkursie na najlepszego oscypka bacowie, przedstawiciele Powiatu Tatrzańskiego na czele ze starostą Piotrem Bąkiem, delegacja powiatu kartuskiego oraz przedstawiciele małopolskich oddziałów Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

W wiosce targowej przez cały dzień miały miejsce wydarzenia związane z konkursem na Najlepszego Oscypka 2016, między innymi pokazy strzyżenia owiec przeprowadzone przez Józefa i Jakuba Gilów oraz Adriana Łasia, a także pokazy wytwarzania oscypka przeprowadzone przez Krzysztofa Bachledę-Curusia i Krzysztofa Łasia.

W konkursie na Najlepszego Oscypka wzięli udział bacowie Jan Wilczek, Krzysztof Łaś, Krzysztof Bachleda-Curuś, Piotr Wilkus, Józef Staszel, Stanisław Jarząbek, Andrzej Kluś, Marian Barnaś i Wojciech Komperda. Oceniała ich komisja konkursowa w składzie: Maciej Szostak - przewodniczący Komisji, Andrzej Jerzy Laszczyk - wiceprzewodniczący Komisji, Łukasz Piątek - wice dyr. małopolskiego ARiMR, Grzegorz Nocoń - zastępca Małopolskiego Inspektora JHARS, Beata Trojańska - dyr. SANEPID Zakopane, Mirosław Łęcki - radny Powiatu kartuskiego, Andrzej Leyk - radny powiatu kartuskiego i Jacek Barnaś - przedstawiciel baców.

 

Dziękujemy naszym partnerom medialnym, którzy relacjonowali przebieg tegorocznej imprezy. Szczególne podziękowania kierujemy w stronę Radia Kraków, które przeprowadziło z Zakopanego relację na żywo oraz wydawnictwu Weranda Country, które podczas targów miało swoje stoisko.

Na stoiskach wystawiali również swoje oferty nasi partnerzy:

- Polskie Tatry S.A. 13.08.2016

- Agencja Rynku Rolnego Oddział terenowy Kraków 14.08.2016

- Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa 11 i 12.08.2016

 

Tatrzańska Agencja Rozwoju Promocji i Kultury
serdecznie dziękuje za mile spędzony wspólnie czas
na VII Europejskich Targach Produktów Regionalnych!

 

VII ETPR - Współorganizatorzy Targów

 

"Im dajesz więcej, tym większym się stajesz.

Ale potrzebny jest ktoś, aby przyjmować.

Bowiem dawać to nie znaczy tracić.”

Antoine de Saint Exupery




-------------------------------