Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Szukaj w artykułach

Kategorie artykułów

Słownik

Reklama

Dołącz do nas

Newsletter

Tagi:

Jak skomponować weselne menu, które zadowoli wszystkich gości?

2016-09-20 10:06:25

Organizacja wesela jest wydarzeniem, które spędza sen z powiek każdej młodej parze. Wszystkiego należy w porę dopilnować, aby ten dzień mógł się okazać wyjątkowym. Nawet, jeśli są to drobne szczegóły, które na pierwszy rzut nie wydają się ważne. Jedną z takich czynności jest ustalenie weselnego menu. Wiadomo, że każdy ma odmienny gust, również jeśli chodzi o jedzenie. Jak zatem skomponować jadłospis, który zadowoli wszystkich gości?

Dobierz menu wraz z szefem kuchni

Patrząc oczami osób zaproszonych, to właśnie jedzenie jest podstawą udanego wesela. W Polsce dużą wagę przykłada się do jakości potraw oraz naszej tradycjonalności, która niejako ukierunkowuje zestaw dań, które znajdą się w menu. Przy jego ustalaniu warto konsultować się z szefem kuchni, który będzie zajmował się przyrządzaniem potraw. Dla niego taki dzień to jeden z wielu w pracy. Należy zatem zaufać jego doświadczeniu i w niektórych przypadkach zdać się na jego decyzje.

Nie opieraj się na swoich preferencjach

Sale weselne przeważnie oferują kilka rodzajów menu w różnych przedziałach cenowych. Mogą sobie na to pozwolić, ponieważ kucharze po latach pracy na pewno wiedzą, jakie potrawy i napoje są najpopularniejsze oraz jak je ze sobą łączyć. Należy jednak pamiętać, że nawet stałe oferty zawsze można nieco zmodyfikować. Jeżeli mamy w rodzinie wegetarian lub abstynentów, trzeba to uwzględnić przy komponowaniu menu na wesele i zadbać o różnorodność – twierdzi właściciel Pałacu Żaków, w którym można zorganizować niezapomnianą imprezę weselną.

Zwróć uwagę na porę roku

Polską kuchnię każdy z nas zna, a wiadomo, że jeśli coś jest znane, jest również lubiane. Dla starszego pokolenia oczywistością jest, że na stole powinny przeważać tradycyjne potrawy, dlatego trzeba rozsądnie zrównoważyć między takimi właśnie daniami, a posiłkami bardziej eksperymentalnymi. Warto również wziąć pod uwagę porę roku, podczas której odbywać się będzie przyjęcie. Zimą można postawić na rozgrzewającą zupę, a latem na chłodnik lub lody.




-------------------------------