Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Szukaj w artykułach

Kategorie artykułów

Słownik

Reklama

Dołącz do nas

Newsletter

Tagi:

Maszyny do waty cukrowej - fakty i ciekawostki

2016-12-07 10:25:39

Maszyny do waty cukrowej to urządzenia gastronomiczne kojarzące się głównie z imprezami na otwartym powietrzu. Wesołe miasteczka, jarmarki, festyny, czy różnego rodzaju koncerty - to miejsca, w których zdecydowanie nie może zabraknąć tego typu sprzętu. Warto wspomnieć, że wysoko cenieni producenci oferują też maszyny o niewielkich rozmiarach, świetnie nadające się do użytku domowego.

Sekret wytwarzania waty cukrowej

Choć każdy zapewne człowiek miał okazję poznać smak waty cukrowej, to jednak nie wszystkim znany jest sposób jej wytwarzania. Chcąc zrozumieć cały proces, należy poznać zasadę działania maszyny do waty cukrowej oraz jej konstrukcję.

Kluczowym elementem tego typu urządzeń jest obrotowa głowica. Do jej wnętrza wsypywany zostaje cukier, który w wyniku ruchów rotacyjnych i pod wpływem ciepła, zamienia się w cieniutkie niteczki waty.

Po wydostaniu się do podgrzewanej misy, są one nawijane na patyk, przyjmując postać kłębiastej waty cukrowej – tak dobrze wszystkim znanej.

Współczesne urządzenia do waty cukrowej, na przygotowanie jednej porcji wytwarzanego w nich przysmaku, zużywają jedynie cztery łyżeczki cukru, czyli 12 - 18 g. Czas jaki potrzebny jest na wykonanie tego zadania, zamyka się w granicy minuty.

Markowe maszyny do waty cukrowej

Łatwość eksploatacji, trwałość oraz wydajność to cechy, którymi charakteryzują się markowe maszyny do waty cukrowej. Świetnym przykładem w tym przypadku są urządzenia marki Royal Catering, zawarte w ofercie firmy Emaks, na stronie http://emaks.pl.

Wyposażone zostały one w bardzo wydajne elementy grzewcze. Moc grzałki uzależniona jest od wielkości maszyny i w przypadku urządzeń przemysłowych wynosi zwykle 1200 W. Wersja mini, przeznaczona głównie do użytku domowego, oferuje moc rzędu 420 W.

Praktyczną zaletą jest fakt, że wszystkie te maszyny zasilane są napięciem 230 V. Oznacza to, że aby z nich korzystać, wystarczy zwykłe gniazdko prądu jednofazowego, znajdujące się w każdym gospodarstwie domowym.

Duża trwałość, odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz łatwość w utrzymaniu czystości, to zasługa materiałów, z których maszyny do waty cukrowej są tworzone. W przypadku markowych produktów używa się stali nierdzewnej oraz bardzo wytrzymałego tworzywa sztucznego.

Szczypta historii

Maszyny do waty cukrowej nie stałyby się urządzeniami tak popularnymi gdyby nie dwaj Amerykanie - William Morrison i John Wharton. To oni wpadli na pomysł stworzenia prototypu takiego urządzenia i opatentowali je w 1897 roku.

Wraz z tym wydarzeniem rozpoczęła się całkowicie nowa era, w której wata cukrowa mogła zyskać miano produktu dostępnego dla każdego. Wcześniej bowiem przysmak ten stanowił jedynie dodatek do deserów i zarezerwowany był wyłącznie dla możnowładców oraz społecznych elit.

Oczywiście współczesne maszyny do waty cukrowej różnią się od pierwowzoru wymyślonego przez amerykańskich wynalazców. Wyposażone są bowiem w wydajne podzespoły najnowszej generacji, a także produkuje się je z wysokiej jakości, nowoczesnych materiałów. Smak waty pozostał jednak niezmienny.




-------------------------------