Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Szukaj w artykułach

Kategorie artykułów

Słownik

Reklama

Dołącz do nas

Newsletter

Tagi:

Ślub w zimie - jak ułożyć menu weselne

2015-12-21 10:23:24

Ślub to bardzo ważne wydarzenie w życiu każdego z nas, a organizacja wesela nie jest prostą sprawą. Sezon weselny trwa od kwietnia do października. Czasami jednak para młoda postanawia pobrać się w okresie jesienno-zimowym. Jeśli przyjęcie ma być organizowane właśnie w tym czasie oto garść inspiracji dotyczących menu.

Gulasz

Gorące dania królują na tego typu imprezach, bowiem w przypadku wesela zimowego temperatura na dworze może być bardzo niska i każdemu przyda się rozgrzanie. W tym wypadku gulasz sprawdzi się wyśmienicie. Danie jest proste do zrobienia, sycące i smaczne. Istnieje wiele rodzajów gulaszu. Polecić możemy zwłaszcza gulasz węgierski z mięsem wołowym, fasolą i gęstym, zawiesistym sosem.

Zupy

Ciężko jest wybrać jeden rodzaj zupy, która sprawdzi się w przypadku wesela. Oczywistą opcją jest rosół, jednak w polskiej kuchni mamy wiele rodzajów zimowych zup, które świetnie zdadzą egzamin w takim dniu. Warto podać grochówkę, bądź krem warzywny np. z dyni. Bardzo dużą popularnością cieszy się pikantna zupa krem z marchwi z kolendrą i pomarańcza – idealne jesienno-zimowe danie. Warto też zwrócić uwagę na trochę niedocenioną zupę fasolową, która może być przygotowana na żeberkach (przepis na Codogara.pl) - tego rodzaju dania są znakomitym rozwiązaniem wówczas, gdy temperatura spada bardzo nisko.

Fondue serowe

Francuska przystawka fondue to nic innego jak topiony ser z dodatkami. To z kolei opcja, którą można wykorzystać jako świetna przystawkę lub po prostu przekąskę. Składniki mogą być różne. Wykorzystuje się zarówno mięsa, jak i owoce np. winogrono, gruszki. Fondue znane jest również w wersji słodkiej – zamiast serów roztapia się gęstą czekoladę a jako dodatki dodaje różne smakołyki oraz owoce.

Pieczeń

Soczysta pieczeń wieprzowa stanowi świetne rozwiązanie, jeśli chodzi o główne danie weselne. Schab można przyrządzić na wiele sposobów, a dużym okazem najedzą się wszyscy goście. Popularne dodatki do pieczeni do pieczone ziemniaki, sałata z sosem balsamicznym, buraczki, a także puree z groszku.







-------------------------------