Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Szukaj w artykułach

Kategorie artykułów

Słownik

Reklama

Dołącz do nas

Newsletter

Tagi:

Co się z czym je? - organizacja bankietów

2009-08-17 13:16:51

Zjawiskiem coraz bardziej popularnym także w Polsce stają się wszelkiego rodzaju bankiety. Ta zachodnia tradycja ekspansywnie zaczęła się rozwijać nie tylko na podłożu prywatnych stosunków międzyludzkich, ale coraz częściej na stopie oficjalnej.

Zanim jednak nastąpi szczegółowe rozróżnienie, warto zastanowić się czym naprawdę bankiet wyróżnia się na tle charakterystycznych i jakże częstych w kulturze polskiej biesiad.

Pod tym francuskim terminem kryje się właśnie biesiada o wystawnym charakterze, którą urządza się z okazji niecodziennych wydarzeń zarówno prywatnych jak i publicznych (oficjalnych).

Organizacją bankietów trudnią się zakłady gastronomiczne, które świadcząc tego rodzaju usługę prześcigają się w walce o klienta, dysponując nie tylko własnym cateringiem. Coraz częściej ściągają z obowiązku zainteresowanej osoby organizację dodatkowych kwestii organizacyjnych oferując kompleksową pomoc tj. dostęp do sali bankietowej (konsumenckiej), sprzęt (tzw. bielizna stołowa, porcelana, szkło, elementy dekoracyjne itd.), przeszkolonych z zakresu obsługi tego rodzaju przyjęć pracowników. Warto dodać, że ze względu na jakość świadczonych usług konsumenci mogą wybierać pośród zakładów gastronomicznych trzech kategorii: Lux, I i II.

Organizacja bankietów obejmuje przyjęcia prywatne i oficjalne. Te pierwsze mają przede wszystkim charakter towarzyski, drugie z kolei służą celom ogólniejszym – podporządkowane bywają polityce bądź szeroko pojętym interesom. Są interpretowane i komentowane jako wydarzenia, w których głównym elementem jest gra o większą stawkę, nie tylko kontakty towarzyskie. W tym wypadku dobór gości ma ogromne znaczenie. Często wydaje się przyjęcie, by doprowadzić do na pozór okazjonalnego spotkania dwu konkretnych osób. Bankiety oficjalne wydawane są głównie przez znane osobistości życia publicznego, świata biznesu lub też głowy państwa. Rzecz jasna figurują oni jako gospodarze. Całe przygotowanie tj. kontakt z odpowiednią firmą spoczywa na event managerze bądź na sztabie osób, które zajmują się szeroko pojętymi cateringami. Mimo, iż menu ma tu znaczenie drugorzędne, organizacja bankietów tego rodzaju wiąże się zawsze z zapewnieniem obsługi kelnerskiej. Na pierwszym miejscu stawia się przede wszystkim cel przyjęcia i dobór gości. Czasem w ich trakcie wygłaszane są przemówienia i wznosi się toasty.

W międzynarodowej gastronomii rozróżnia się bankiety: angielskie (w formie stojącej), zasiadane (w formie siedzącej) oraz amerykańskie (w formie mieszanej). Na pierwszy rzut oka rozróżnia je oczywiście forma, która wpływa na rangę spotkania. Przyjęcia zasiadane stoją wyżej w hierarchii od angielskich, czy amerykańskich. Te pierwsze charakterystyczne są dla spotkań osobistych i bardziej uroczystych.

Często ambasady czy instytucje organizują bankiety z rodzaju angielskich - stojących tzw. cocktail-party znane też pod nazwą przyjęcia koktajlowego. Udział w takim spotkaniu mają zapewniony tylko te osoby, które otrzymały pisemne zawiadomienie. W zaproszeniach określone są dokładnie godzina jego rozpoczęcia oraz planowego zakończenia. Z reguły organizuje się takie bankiety w godzinach popołudniowych tj. między 16:00 a 18:00. Impreza odbywa się na stojąco, a goście rozmawiają ze sobą krążąc po sali. Organizacja bankietu tego rodzaju pozwala jego uczestnikom m.in. zawrzeć nowe znajomości. Na ogół nie wygłasza się przemówień, ani nie wznosi się toastów. Wyjątkiem są specjalne okazje np. zawarcie kontraktu między firmami. Warto wspomnieć o obowiązku gospodarza – powitaniu i pożegnaniu każdego z gości.

Dla uroczystości o wysokiej randze np. wizyty państwowe, rocznice, święta narodowe zarezerwowany jest oficjalny obiad (typ siedzący lub mieszany). Taki bankiet rozpoczyna się wieczorem ok. 20:00. Tutaj także obowiązują pisemne zawiadomienia. Dodatkowo prosi się zaproszonych o potwierdzenie przybycia (umieszcza się skrót literowy RSVP, który używany jest w wielu krajach i oznacza „proszę odpowiedzieć”), do czego ci są zobowiązani po zadeklarowaniu chęci uczestnictwa. Domeną tego rodzaju przyjęć są toasty. Pierwszy zawsze zarezerwowany jest dla gospodarza, drugi natomiast należy do gościa honorowego.

Mimo iż organizacją bankietów zajmują się fachowcy, warto samemu przyjrzeć się tej usłudze, a ściślej zasadom zachowania się na takich oficjalnych przyjęciach. Rodzajów poza wymienionymi wyżej jest wiele, chociażby przyjęcia bufetowe, ap?ritif, czy przyjęcie typu lampka wina. Nieznajomość dobrych manier może nie tylko dawać świadectwo o własnej osobie, ale także może zostać odebrana jako afront dla gospodarzy.

Natalia Jurga

Artykuł został sporządzony w oparciu o książkę Ryszarda Jargonia Obsługa konsumenta, Part 2.