Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Szukaj w artykułach

Kategorie artykułów

Słownik

Reklama

Dołącz do nas

Newsletter

Tagi:

Pomysł na wiosenne uroczystości

2011-05-16 13:13:51

Maj i czerwiec to ciepłe wiosenne miesiące, które sprzyjają rodzinnym spotkaniom. W tym czasie odbywają się liczne komunie oraz chrzty, z okazji których przygotowuje się poczęstunki dla zaproszonych gości. Choć coraz częściej takie przyjęcia organizuje się w restauracjach jeszcze wiele kobiet podejmuje się przygotowania uroczystego obiadu samodzielnie we własnym domu.

Aby uroczystość była udana, a dania niecodzienne gospodyni domowa musi mieć głowę pełną pomysłów. Pamiętając o tym, że podstawą dobrego przyjęcia są smaczne i oryginalne dania w dzisiejszych czasach panie mogą czerpać inspiracje z kuchni całego świata. Jedną z potraw, którą można zaserwować na uroczyste przyjęcie są udka w glazurze miodowej z sosem sojowym. Potrawa elegancka a zarazem szybka i łatwa. Do przygotowania dania potrzebujemy: 6 udek kurczaka, 8 łyżek sosu sojowego np. Kikkoman, 4 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki whisky, ½ cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 1 łyżeczka mąki ryżowej lub ziemniaczanej.

Aby przygotować glazurę pokrój drobno cebulę i czosnek, dodaj sos sojowy Kikkoman, ocet, miód, whisky i starty imbir. Udka delikatnie posól i zalej marynatą, odstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie wyjmij udka z glazury i piecz w naczyniu żaroodpornym pod folią przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 200?, kilka razy przewracając. Pozostałą glazurę gotuj przez około 5 minut na wolnym ogniu, w razie potrzeby dodaj mąki. Udka podawaj z młodymi ziemniaczkami z wody, posypanymi koperkiem, polewając ugotowaną glazurą. Tak przygotowane danie z pewnością znajdzie niejednego zwolennika wśród zaproszonych gości.

Przygotowując rodzinną uroczystość nie zapominajmy również o dzieciach, przecież to głównie do nich należy ten dzień. Warto, aby ten dzień pozostał w ich pamięci na długo. Dzieci zwracają szczególną uwagę na słodkie oraz przystrojone poczęstunki. Idealną propozycją będzie dla nich malinowy deser na bazie lodów. Do jego przygotowania potrzebujemy: 1 szklanki śmietany 18%, 3 łyżki cukru pudru, 1 galaretkę malinową, roladę lodową, 1 paczkę paluszków jogurtowych oraz 20 dag świeżych malin. Aby przygotować deser śmietanę ubij z cukrem, dodaj rozpuszczoną w niecałej szklance wody galaretkę, wyłóż ją do pucharków i wstaw do lodówki. Gdy się zsiądzie, dodaj lody, udekoruj całość malinami i paluszkami jogurtowymi. Ten deser z pewnością trafi w gusta dzieci.

Wiosenne uroczystości sprzyjają nowym eksperymentom w kuchni. Jeżeli chcesz zaskoczyć współbiesiadników - zarówno tych dużych jak i małych –  postaw na smaczne oraz niecodzienne potrawy.

Wyłącznym dystrybutorem marki Kikkoman w Polsce jest Develey Polska.

 

Źródło: PR