Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Szukaj w artykułach

Kategorie artykułów

Słownik

Reklama

Dołącz do nas

Newsletter

Tagi:

Czy impreza może mieć dobry smak?

2011-11-08 09:38:05

Każdy, kto choć raz organizował imprezę w domu zastanawiał się nad tym, co ugotować dla swoich gości. Na co warto postawić? Na tradycyjne potrawy wszystkim dobrze znane, czy oryginalne tajemniczo wyglądające i jeszcze dziwniej smakujące zakąski?

W tym temacie można zaobserwować pewną prawidłowość, a mianowicie wybór menu adekwatny dla poszczególnych grup wiekowych. Im starsi uczestnicy imprezy tym bardziej tradycyjne podejście do tematu potraw. Młodzi lubią eksperymentować i trzeba przyznać, że z dobrym efektem.

Oto kilka ciekawych propozycji na zbliżające się imprezy tematyczne: andrzejki, mikołajki, bądź bale sylwestrowe.

Po pierwsze korzenne śledzie.

- około 400 g śledzi z zalewy olejowej
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 4 cm dość grubego korzenia imbiru
- oliwa
- 4 fioletowe cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól

Mieszamy w miseczce cukier puder, mielony cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i ziele angielskie. Obieramy kłącze imbiru i ścieramy w cienkie paseczki. Imbir dokładamy do przypraw. Śledzie kroimy w kawałki po uprzednim odsączeniu. Mieszamy z przyprawami. Jeżeli ryba jest bardzo sucha to dolewamy oliwy.  Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24h. Na drugi dzień smażymy cebulkę, solimy i dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wykładamy śledzie na salaterkę i przekładamy cebulką, dopełniamy oliwą. Już są gotowe do jedzenia!

Kolejna propozycja doskonale sprawdzi się podczas mikołajkowych spotkań z rodziną. Ich kolor wprowadzi  nieco ożywienia na stole najczęściej przystrojonym w kolorze czerwonym.

Soczyste kanapeczki z groszkiem  

- dobry razowy chleb, bądź pumpernikiel ( do wyboru)
- 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
- 50 g miękkiego masła
- łyżeczka soli
- 2 łyżki gęstej, tłustej śmietany, najlepiej słodkiej
- kilka oliwek do ozdoby

Groszek blanszujemy w osolonej wodzie, studzimy i wkładamy do malaksera. Miksujemy przez chwilę z masłem  i dodajemy śmietanę, aby nasza konsystencja przypominała pastę. Solimy (możemy dodać jeszcze ostrego tartego sera). Pastę nakładamy na kanapki, ozdabiamy oliwkami i gotowe.

Na koniec proponujemy bardzo ciekawą i prostą sałatkę, która z pewnością przyciągnie wzrok każdego zaproszonego gościa.

Zielona sałatka z soczystym granatem.

- 1 sałata lodowa
- 1 cykoria
- odrobina rukoli (jeśli lubimy)
- 2 duże, dojrzałe awokado
- 2 cytryny
- lekki sos winegret do polania
- 1 owoc granatu
- troszkę ziarenek czarnuszki (jeśli lubimy)

Sałatę rwiemy na małe kawałki i układamy na dużym talerzu. Tak samo postępujemy z cykorią i Rukuą. Awokado obieramy, kroimy i wkładamy do miseczki, do której wlewamy sok z cytryn. Po wymieszaniu układamy awokado na sałatę. Owoc granatu obieramy i posypujemy nim obficie sałatę, możemy dodać także kilka szczypt ziaren czarnuszki. Na koniec polewamy sosem winegret.  Sałatkę można podawać ze świeżymi bułeczkami, masłem i białym winem.

Przed nami długie, zimowe wieczory poprzeplatane odrobiną zabawy podczas nadchodzących imprez.  Aby udowodnić znajomym bądź rodzinie, że imprezowe zakąski mogą być równie smaczne jak i piękne, warto skorzystać z kilku ciekawych przepisów. Kolorowe potrawy będą hitem każdej imprezy.  Warto spróbować.

Życzymy smacznego!

 

***
Przepisy pochodzą z książki Olgi Smaile „ Smak imprezy”

M-S-M


Polecamy ciekawy artykuł - Sylwester dla dzieci!




-------------------------------