Czy impreza może mieć dobry smak?
2011-11-08 09:38:05
Każdy, kto choć raz organizował imprezę w domu zastanawiał się nad tym, co ugotować dla swoich gości. Na co warto postawić? Na tradycyjne potrawy wszystkim dobrze znane, czy oryginalne tajemniczo wyglądające i jeszcze dziwniej smakujące zakąski?
Galeria:
Użyte tagi:
menu na imprezy przpisy na sałatki impreza mikołajki bal sylwestrowy
Zobacz także:
W tym temacie można zaobserwować pewną prawidłowość, a mianowicie wybór menu adekwatny dla poszczególnych grup wiekowych. Im starsi uczestnicy imprezy tym bardziej tradycyjne podejście do tematu potraw. Młodzi lubią eksperymentować i trzeba przyznać, że z dobrym efektem.
Oto kilka ciekawych propozycji na zbliżające się imprezy tematyczne: andrzejki, mikołajki, bądź bale sylwestrowe.
Po pierwsze korzenne śledzie.
- około 400 g śledzi z zalewy olejowej
 - 2 czubate łyżki cukru pudru
 - 2 łyżeczki mielonego cynamonu
 - 2 łyżeczki mielonych goździków
 - 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
 - 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
 - 4 cm dość grubego korzenia imbiru
 - oliwa
 - 4 fioletowe cebule
 - 1 łyżka masła
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 - sól
Mieszamy w miseczce cukier puder, mielony cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i ziele angielskie. Obieramy kłącze imbiru i ścieramy w cienkie paseczki. Imbir dokładamy do przypraw. Śledzie kroimy w kawałki po uprzednim odsączeniu. Mieszamy z przyprawami. Jeżeli ryba jest bardzo sucha to dolewamy oliwy. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24h. Na drugi dzień smażymy cebulkę, solimy i dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wykładamy śledzie na salaterkę i przekładamy cebulką, dopełniamy oliwą. Już są gotowe do jedzenia!
Kolejna propozycja doskonale sprawdzi się podczas mikołajkowych spotkań z rodziną. Ich kolor wprowadzi nieco ożywienia na stole najczęściej przystrojonym w kolorze czerwonym.
Soczyste kanapeczki z groszkiem
- dobry razowy chleb, bądź pumpernikiel ( do wyboru)
 - 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
 - 50 g miękkiego masła
 - łyżeczka soli
 - 2 łyżki gęstej, tłustej śmietany, najlepiej słodkiej
 - kilka oliwek do ozdoby
 Groszek blanszujemy w osolonej wodzie, studzimy i wkładamy do malaksera. Miksujemy przez chwilę z masłem  i dodajemy śmietanę, aby nasza konsystencja przypominała pastę. Solimy (możemy dodać jeszcze ostrego tartego sera). Pastę nakładamy na kanapki, ozdabiamy oliwkami i gotowe.
Na koniec proponujemy bardzo ciekawą i prostą sałatkę, która z pewnością przyciągnie wzrok każdego zaproszonego gościa.
Zielona sałatka z soczystym granatem.
- 1 sałata lodowa
 - 1 cykoria
 - odrobina rukoli (jeśli lubimy)
 - 2 duże, dojrzałe awokado
 - 2 cytryny
 - lekki sos winegret do polania
 - 1 owoc granatu
 - troszkę ziarenek czarnuszki (jeśli lubimy)
Sałatę rwiemy na małe kawałki i układamy na dużym talerzu. Tak samo postępujemy z cykorią i Rukuą. Awokado obieramy, kroimy i wkładamy do miseczki, do której wlewamy sok z cytryn. Po wymieszaniu układamy awokado na sałatę. Owoc granatu obieramy i posypujemy nim obficie sałatę, możemy dodać także kilka szczypt ziaren czarnuszki. Na koniec polewamy sosem winegret. Sałatkę można podawać ze świeżymi bułeczkami, masłem i białym winem.
Przed nami długie, zimowe wieczory poprzeplatane odrobiną zabawy podczas nadchodzących imprez. Aby udowodnić znajomym bądź rodzinie, że imprezowe zakąski mogą być równie smaczne jak i piękne, warto skorzystać z kilku ciekawych przepisów. Kolorowe potrawy będą hitem każdej imprezy. Warto spróbować.
Życzymy smacznego!
***
 Przepisy pochodzą z książki Olgi Smaile „ Smak imprezy”
M-S-M
 Polecamy ciekawy artykuł - Sylwester dla dzieci!
-------------------------------


