Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Szukaj w artykułach

Kategorie artykułów

Słownik

Reklama

Dołącz do nas

Newsletter

Tagi:

Laureaci I Festiwalu Smaków Włoskich w Poznaniu

2010-10-29 10:37:12

W dniach 21 - 23 października br. niemal 3000 poznaniaków i turystów miało okazję degustacji oraz oceny dań kuchni włoskiej, serwowanych w 8 poznańskich restauracjach. Specjalne festiwalowe dania w bardzo atrakcyjnej cenie 10 zł! przygotowały restauracje: Girasole, Umberto, Cafe Bordo (wszystkie trzy z ulicy Żydowskiej), Tivoli (ul. Wroniecka, ul. Naramowicka, ul. Św. Czesława oraz ul. Ściegiennego), Fidelio (ul. Garbary), Roma (ul. Półwiejska), LaLucciola i Villa Magnolia (obie z ul. Głogowskiej).

Serwowane w Villi Magnolia danie: „Rozciągnięta polędwica wołowa (Schiacciata di manzo) z czosnkiem, rozmarynem i grzybami”  wg przepisu Jamiego Oliviera zostało przez gości ocenione najwyżej co dało restauracji miano „Najpopularniejszej Restauracji I Festiwalu Smaków Włoskich 2010”.

 Wśród gości odwiedzających restauracje w ciągu 3 dni trwania Festiwalu znalazło się również 10 osobowe profesjonalne jury, które dokonywało ocen festiwalowych dań i restauracji w 4 kategoriach: aranżacja dania na talerzu, smak, atmosfera w lokalu oraz jakość obsługi.  W skład jury weszli: Kurt Scheller (mistrz sztuki kulinarnej, właściciel Kurt Scheller Academy w Warszawie), Paweł Kibart (szef kuchni elitarnego klubu tenisowego Sinnet z Warszawy, absolwent renomowanej szkoły gastronomicznej w Serramazzoni we Włoszech), Hanna Szymanderska (słynna pisarska książek kulinarnych), Krystian Szopka (szef kuchni Hotelu Sheraton Poznań), Marcin Antoniewski (szef kuchni z Wrocławia), Andrea Parolo i Anna Ładyńska (promotorzy włoskiej sztuki kulinarnej w Polsce, właściciele portalu kuchniawloska.com), Agnieszka Ochniak (redaktor naczelna platformy gastronomicznej Papaja.pl), Edyta Czerwińska (redaktor naczelna miesięcznika Poradnik Restauratora) oraz krytycy kulinarni z Poznania Anna i Marcin (redaktorzy ZjescPoznan.pl).  Opinie jurorów na temat festiwalowych dań nie były jednoznaczne. Pełni wrażeń z odwiedzin w restauracjach jurorzy żywo dyskutowali nad ostatecznym wynikiem, co w rezultacie przyniosło zwycięstwo Cafe Bordo Ristorante. Danie „Ręcznie wyrabiany makaron maltagliatti z krewetkami, marchewką, cukinią i czosnkiem podlewane winem” autorstwa szefa kuchni Cafe Bordo - Pasquale Alvino, otrzymało miano „Najsmaczniejsze danie kuchni włoskiej 2010”. Maltagliatti to według włoskiej tradycji nierówne resztki ciasta, które pozostawało gospodyniom po zrobieniu lasagne  lub tagliatelle.

 Festiwal Smaków Włoskich w Poznaniu nie odbyłby się bez wsparcia sponsorskich firm: Monini Polska, Inter Europol Piekarnia Szwajcarska, Martini, Debic, Wilbo Catering, Oerlemans, Makton, Mielżyński Wina oraz patronów medialnych: Platformy gastronomicznej Papaja.pl, Poradnika Restauratora, Echo Miasta, Telewizji  WTK, portal epoznan.pl, portal kuchniawłoska.com, blog kulinarny zjescpoznan.pl oraz organizacji PLOT (Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej). Należy również wspomnieć fundatorów nagród dla osób wypełniających ankiety w restauracjach biorących udział w konkursie czyli Wydawnictwu Literackiemu, Wydawnictwu Pascal, Oldze Smile autorce książki „Smak Imprezy” oraz Kompleksowi Multikino Poznań. Wszystkim organizatorka imprezy Joanna Ochniak serdecznie dziękuje.

 Joanna Ochniak poproszona o podsumowanie tegorocznej edycji Festiwalu stwierdza, że był to prawdziwy sprawdzian dla restauratorów, z którego wszyscy wynieśli cenne doświadczenia. Festiwal udowodnił, że to nie poznaniacy są oporni na wychodzenie z domu i spożywanie posiłków poza nim, ale restauratorom brakuje inicjatywy i dostosowywania ofert do potrzeb i zamożności mieszkańców. Wystarczyło obniżyć cenę jednego dania z karty do 10 zł, aby restauracje przeżywały prawdziwe oblężenie. I tu również pojawiały się problemy związane z umiejętnością obsłużenia tak dużej ilości gości. Mimo panującej na ulicach przemiłej atmosfery wśród oczekujących na stoliki gości, pod drzwiami poszczególnych lokali, mamy świadomość, że wielu z nich odeszło bez możliwości spróbowania tych dań.  Jako organizatorzy obiecujemy wyciągnąć z tego wnioski, aby uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości. Festiwal był również okazją do integracji środowiska gastronomicznego w Poznaniu, restauratorzy mieli okazję wzajemnie się poznać i wymienić doświadczenia, co również może zaowocować nowymi propozycjami dla mieszkańców. Bardzo cieszymy się z tak dużego zainteresowania Festiwalem, które przerosło nasze wszelkie oczekiwania i zapraszamy na kolejną edycję za rok!

Zapraszamy również na stronę festiwalu na portalu Facebook http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Festiwal-Wloskich-Smakow/111152862282469

 

Autor zdjęć michaldlugokecki.com