Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Szukaj w artykułach

Kategorie artykułów

Słownik

Reklama

Dołącz do nas

Newsletter

Tagi:

I Mistrzostwa Kulinarnej Kreatywności w Plenerze o Puchar Beskidu Wyspowego

2012-07-30 11:35:27

Organizatorem konkursu jest Sylwester Lis - Szef Kuchni Kompleksu Bukovina**** przy współpracy Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników

Zasady konkursu

1.I Konkurs gotowania Lachów o puchar „Beskidu Wyspowego” , odbędzie się 18 sierpnia 2012 w miejscowości Szczyrzyc – Gmina Jodłownik.

 

3.Regulamin

a. W konkursie mogą brać udział kucharze zatrudnieni w Polsce w dowolnych zakładach gastronomicznych

-kapitan i pomocnik.

b. W konkursie nie obowiązuje limit wiekowy. Uczestnicy biorący udział w mistrzostwach mogą posiadać dowolny stopień w hierarchii zawodowej.

c. Możliwość startu to maksymalnie 8 zespołów dwu-osobowych.

d. Każdy zespół przygotowuje 6 dań głównych z użyciem (1 danie ekspozycja 5 dań do degustacji).

e. Czas na wykonanie pracy to 10 min przygotowanie mise en place , 60 min praca właściwa , 5 min posprzątanie stanowiska.

f. Każdy zespół ma zagwarantowane od organizatora stół roboczy o powierzchni około 2 m kwadratowych, piec konwekcyjny, kuchenkę indukcyjną, czysta wodę w termosie, prąd o mocy 220 V.

g. Drobny sprzęt podręczny potrzebny do wykonania potraw należy zabrać  ze sobą.

h. Organizator zapewnia produkty z których, każdy z uczestników wybierze sobie własny zestaw 6 dodatków tak aby stworzyć własną kompozycję potrawy (do zestawu nie wliczamy produktów obowiązkowych).

i. Zakład pracy delegujący uczestników na konkurs pokrywa koszty dojazdu.

j. Wystrój stanowiska konkursowego powinien nawiązywać do regionalnego charakteru imprezy, dopuszczalny jest wystrój poprzez ekspozycję nazwy zakładu gastronomicznego (restauracja, hotel, itp.).

 

4.Ocena jury

a.5 pkt. za mise en place i czystość stanowiska podczas pracy.

b.20 pkt. fachowe przygotowanie , prawidłowo wykonywane techniki pracy i obróbki termicznej , umiejętność zachowania  wartości odżywczych w posiłku.

c.20 pkt. za sposób przygotowania , prezentację potrawy , estetyczny wygląd , brak sztucznych dodatków , czasochłonnych i przytłaczających potrawę dekoracji.

d.50 pkt. – smak potrawy , kreatywność w połączeniu, wyborze poszczególnych surowców w daniu , umiejętne zastosowanie przypraw przy jednoczesnym zachowaniu własnego smaku surowca.

e.5 pkt. przygotowanie dania i posprzątanie własnego stanowiska pracy.

f. Każda minuta spóźnienia oznacza minus 1 pkt.

g. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji przepisów i zdjęć potraw konkursowych.

 

5. Nagrody

a.Za miejsce I –nagroda pieniężna w wysokości 1 500,00 zł

b. Za miejsce II –nagroda pieniężna w wysokości 1 200,00 zł

c. Za miejsce III –nagroda pieniężna w wysokości 1 000,00 zł

d. Wszyscy uczestnicy otrzymają pamiątkowe dyplomy oraz zestawy produktów lokalnych.

 

6. Zgłoszenia.

a. Wypełnioną kartę zgłoszeniową stanowiącą załącznik nr 1 do niniejszego Regulaminu należy wysłać elektronicznie na adres biuro@lgdlimanowa.eu  lub złożyć osobiście w Biurze LGD Przyjazna Ziemia Limanowska, przy ul. Matki Boskiej Bolesnej 10 a.

TERMIN nadsyłania zgłoszeń upływa 14 sierpnia 2012

 




-------------------------------