Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Szukaj w artykułach

Kategorie artykułów

Słownik

Reklama

Dołącz do nas

Newsletter

Tagi:

Catering podczas konferencji - na co zwrócić uwagę?

2018-02-27 10:08:35

Dłuższe spotkanie każdego typu wymaga uwzględnienia chociażby krótkiej przerwy na spożycie posiłku. Przegryzienie czegoś przy wielogodzinnej konferencji jest niezbędne, dlatego też nie powinno nikogo dziwić, iż w ostatnim czasie bardzo dużą popularność zyskały wysokiej klasy firmy cateringowe. O tym dlaczego wybrać akurat taką formę zaopatrzenia w żywność na specjalne okoliczności dowiecie się z naszego artykułu. Zapraszamy.

Mnogość możliwości

Catering podczas konferencji, czy też jakiegokolwiek innego podobnego spotkania formalnego, to pojęcie naprawdę szerokie. Istnieje dziś sporo wielorakich wariantów zapewniania wyżywienia. Do popularnych i często wybieranych zalicza się między innymi jedzenie podawane na tradycyjnych szwedzkich stołach, jak także przygotowywanie przerw obiadowych, koktajlowych oraz bankietów i gali. Musimy jednakże dokładnie rozważyć, na jaki typ usług warto się zdecydować konkretnie w naszym przypadku, rozważając co będzie najbardziej wygodne i odpowiednie dla uczestników danego spotkania. I tak dla przykładu – dość sztywną atmosferę wprowadzimy, serwując posiłki na nieoficjalnej przerwie kawowej, kiedy w grę wchodzi spotkanie w jakim biorą udział ludzie kompletnie dla siebie obcy. Będzie ciężko nawiązać relacje, rozmowy, zabraknie wspólnych tematów i zrobi się krępująco. Dlatego też nim podpiszesz umowę z firmą cateringową, sprawdź jakie usługi są dostępne i dokonaj właściwej selekcji.

Bufet

Często wybieranym rodzajem usług cateringowych jest przerwa bufetowa, w ramach której wszyscy zgromadzeni, w jednym momencie zasiadają do suto zastawionych stolików. Jest to jednak idealne rozwiązanie wtedy, kiedy nie ma zbyt wielu uczestników spotkania, bo na taką formę przygotowania posiłku potrzebna jest jednak spora przestrzeń. Za optymalne uznaje się organizowanie przerwy bufetowej, kiedy liczba uczestników imprezy nie przewyższa pięćdziesięciu członków. W przypadku takiego cateringu nie ma stałej obsługi, a naczynia oraz sztućce są zazwyczaj jednorazowego użytku, dlatego na takim cateringu dominują posiłki serwowane na zimno. To dobry wybór przy typowo formalnym spotkaniu.

Koktajl

Przerwa koktajlowa to kolejna odmiana usług cateringowych. To dobry wariant wówczas, gdy spotkanie nie trwa bardzo długo, więc obfite posiłki nie są wymagane. Przeważnie polega to na umiejscowieniu na sali jednego stolika zastawionego napojami i produktami spożywczymi. Serwowane są zwłaszcza przekąski, w tym pokrojone na mniejsze kawałeczki, aby nie było kłopotu z łatwym nabieraniem jedzenia oraz wygodnym jego spożywaniem na stojąco.

Lunch

Przy formalnych spotkaniach trwających cały dzień zazwyczaj wybiera się catering w postaci pełnego lunchu. Jest to typowa przerwa obiadowa, podczas której serwowanych jest parę dań. Tym samym, jedzenie jest podawane przez wykwalifikowaną obsługę. Niestety za taką opcję cateringową trzeba trochę zapłacić. Na pewno jest to droższy wariant niż dwa wyżej wspomniane – koktajl i bufet.

Menu podstawą sukcesu

Niezależnie od tego, jaki rodzaj cateringu wybierzesz, aby zaproszeni na Twoje spotkanie goście byli zadowoleni z tego, co im zaproponowałeś, musisz niezwykle starannie przyłożyć się do odpowiedniego doboru właściwego na daną okazję menu. Warto wybierać różnorodne dania – niech wśród pozycji znajdą się potrawy jarskie czy bezglutenowe. Dzięki temu nikt nie wyjdzie z Twojej konferencji głodny. Dobrze jest skontaktować się wcześniej z uczestnikami planowanego event’u. Dowiedz się, czy nie ma jakichś szczególnych przypadków żywieniowych- ktoś ma na coś silną alergię, walczy z rozmaitymi problemami natury zdrowotnej, przez co wykluczone z jego diety są jakieś konkretne produkty spożywcze itd. Przezorny zawsze ubezpieczony, zatem warto porozsyłać maile, chociażby dla świętego spokoju, że w zaserwowanym jadłospisie każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Niemniej jednak, bez względu na wyjątkowe sytuacje, istnieje pewien stały wykaz specjałów, które w klasycznych usługach cateringowych zawsze występują – fondant czekoladowy z owocami, szaszłyki i koreczki, kanapki, ryby w galarecie, schab grillowany w różnorodnych sosach, roladki warzywne bądź mięsne, jajka przyrządzane na wielorakie sposoby, panna cotta, crème brulee, szarlotka, krokiety, sałatki.

Artykuł powstał przy współpracy z konferencjenimbus.pl




-------------------------------