Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Szukaj w artykułach

Kategorie artykułów

Słownik

Reklama

Dołącz do nas

Newsletter

Tagi:

Eventy kulinarne

2009-09-18 12:31:42

Eventy i inne imprezy masowe to już współcześnie chleb powszedni zwłaszcza w dziedzinie marketingu. Mimo iż jedzenia nikomu zachwalać nie trzeba, coraz częściej organizowane są także eventy kulinarne.

Eventy to popularne wydarzenia przygotowane z myślą o większej grupie osób, podczas których odbywają się różnorodne pokazy umiejętności, a firmy prezentują swoje produkty. Służą przede wszystkim promocji marek produktów. Przede wszystkim towarzyszy im dobra zabawa połączona w końcowej fazie z degustacją. Reklamę zyskuje przy okazji także miasto, które gromadzi ciekawskich przy okazji tego typu przedsięwzięcia.

Coraz częściej organizację tego typu imprez pod swoje skrzydła biorą fachowcy, którzy zajmują się eventem kompleksowo. Przygotowują plac bądź odpowiednie pomieszczenie, zaplecze techniczne, zastawę stołową, deski do krojenia, na których można umieścić logo swojej firmy oraz gadżety kulinarne.

Dodatkowo obok wsparcia technicznego i logistycznego biorą na swoje barki także całą organizację czasu. Przygotowują różnorodne scenariusze imprez, w ramach których zespoły rywalizują ze sobą w konkurencjach kulinarnych, wśród których ciekawie prezentuje się zabawa w budowanie własnej restauracji, tłusta kuchnia staropolska okraszona piosenkami z przytupem oraz olimpiady kulinarne.

Eventy kulinarne to nie tylko masa świetnej zabawy oraz idealny sposób na integrację zebranych. To także doskonała okazja by nie tylko nasycić oczy, ale i brzuchy. Połączone są one bowiem dodatkowo z konsumpcją kolorowych dań, które jednak wcześniej trzeba samodzielnie przygotować. Wszystko powinno być zapięte na ostatni guzik, co nie jest proste, gdyż śmiało można powiedzieć, że gotowanie jest sztuką. Potwierdzi to każdy, kto stanął przed zadaniem wyczarowania posiłku bardziej wymagającego niż zwykła kanapka. Jednak, czego dowodzą zebrani na targach mistrzowie kulinariów, nawet proste danie może być podane po królewsku. Często w ramach eventu można wziąć udział w szkoleniach kulinarnych, na koniec których otrzymuje się dyplom potwierdzający zdolności w tym zakresie. Wszystkiego można się nauczyć: zestawiania ze sobą ziemiopłodów w odpowiednich kolorach oraz smakach, zdobienia potraw kolorowymi sosami, wykrawania pomidorów, które kształtem bardziej podobne są do pączków kwiatów niż warzyw, a także przyrządzania zrazów przypominających sznur wielobarwnych korali.

Żywą atrakcją takich imprez bywają pokazy kulinarne sławnych mistrzów patelni. Można więc przy okazji własnego gotowania podpatrywać, jak pracuje Bożena Dykiel, Pascal Brodnicki, Karol Okrasa, czy Robert Makłowicz. Dodatkowo istnieje możliwość porozmawiania z gwiazdami i skonfrontowanie z nimi swoich wątpliwości kulinarnych.

Jednak podpatrywanie efektów pracy mistrzów kulinariów to nie wszystko. Bywa, że eventy mają także charakter bicia rekordu. Świadczy o tym chociażby nagłaśniany przez media konkurs na jajecznicę z największej ilości jaj, największy placek, czy największy garnek grochówki.

Często motywem do zorganizowania zabawy, w której na piedestale stawia się jedzenie i wszystko to, co z nim związane, jest po prostu promocja i reklama marek, produktów oraz miejsc, w których się odbywają.

Nie tak dawno, bo pod koniec wakacji Poznań ściągnął wielu smakoszy jedzenia. Między 14 a 16 sierpnia na Starym Rynku odbywał się tam III Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, czyli święto tradycji kulinarnych. Spotkanie umożliwiło także integrację wszystkim tym, którzy cenią sobie nie tylko wspaniały smak potraw, ale na uwadze mają piękną oprawę podawanego posiłku. Nie obyło się bez atrakcji, wśród których m.in.: pokaz gotowania Roberta Makłowicza, Konkurs Polska Nalewka Roku, czy Konkurs „Szneka z Glancem”.

Jednak to nie jedyny event tego typu. W najbliższym czasie czeka jeszcze wiele kulinarnych atrakcji. Warszawskie restauracje przygotowały wiele kursów oraz degustacji:

  • 18.09.09 – degustacja alzackich win od Laurenth Barth w Bistro Żużu; godz. 18:00-21:00

  • 18.09.09 – wieczór francuski w restauracji Vinarius (cena 150zł)

  • 19.09.09 – Wine and Food Night na Służewcu

  • 19.09.09 – kurs kulinarny – Czas Sushi w Składzie Bananów; godz. 18:30 (cena 180zł)

  • 21.09.09 – degustacja win – szczep Cabarnet Sauvignon w restauracji Vinarius; godz. 19:00-20:30 (cena 50zł)

  • 24.09.09 – kurs kulinarny – kuchnia tajska w Składzie Bananów; godz. 18:30 (cena 180zł)

  • 25.09.09 - degustacja francuskich win od Terra Burdigala w Bistro Żużu; godz. 18:00-21:00

  • 26.09.09 – warsztaty gotowania „Według Pięciu Przemian” – Zdrowe odżywianie dzieci; godz. 10:00-15:00 (cena 220zł)

  • 28.09.09 – degustacja win z Argentyny w restauracji Vinarius; godz. 19:00-20:30 (cena 50zł)

  • 10.10.09 – warsztaty gotowania „Według Pięciu Przemian” – Zdrowe Przetwory Domowe cz.2; 10:00-15:00 (cena 220zł)

  • 11.10.09 – warsztaty gotowania „Według Pięciu Przemian” – Jak odżywiać się jesienią?; godz. 10:00-15:00 (cena 220zł)

Imprez tego typu jest – jak widać – sporo, wydaje się zatem, że cieszą się one zainteresowaniem. Promocja jest połączona z nauką, nauka z zabawą. Pełne kunsztu pokazy kulinarne, które organizowane są celem uatrakcyjnienia imprezy, stanowią również inspirację do eksperymentów w zaciszu własnej kuchni. Kultywowane w ten sposób mogą być zarówno regionalne tradycje kulinarne, jak i nowoczesne produkty prozdrowotne. Gotowanie i wszelkie związane z nim czynności przedstawione w tym świetle nie jawią się już jako żmudna konieczność, lecz jako sztuka.

natalia jurga

Źródło:

imprezyzesmakiem.pl

2016poznan.pl
restaurantica.pl